Już kilka dodatkowych filiżanek kawy w miesiącu może zapobiec rozwojowi choroby autoimmunologicznej wątroby znanej jako pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych (primary sclerosing cholangitis, PSC).
![Kawa chroni wątrobę [© donatellina - Fotolia.com] Kawa chroni wątrobę [© donatellina - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Kawa-chroni-watrobe_img519b791921c7b.jpg)
Badacze z Mayo Clinic z Rochester w stanie Minnesota odkryli, że picie wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby, która może prowadzić do marskości , niewydolności wątroby i raka dróg żółciowych.
Badaniem objęto dużą grupę pacjentów z PSC i wczesną formą marskości wątroby, zwaną marskością żółciową. Badacze porównywali dane tych pacjentów ze zdrową grupą kontrolną. Wyniki badań wykazały, że picie kawy było związane z niższym ryzykiem PSC. Spożycie kawy jednak nie miało jednak wpływu na zmniejszone ryzyko wystąpienia marskości żółciowej.
Pacjenci z PSC znacznie rzadziej pijali kawę niż osoby z grupy kontrolnej. Zdrowi uczestnicy spędzali ok. 20 proc. więcej czasu swojego życia regularnie pijąc kawę.
Wyniki badań przedstawiono na corocznym spotkaniu Digestive Disease Week (Tygodnia Chorób Układu Pokarmowego) w Orlando.