Dieta bogata w błonnik może znacznie zmniejszyć u pacjentów onkologicznych stan zapalny jelit wywołany radioterapią.
Na uniwersytetach w Szwecji i Australii pokazano, że otręby owsiane w diecie mogą kompensować przewlekłe uszkodzenia przewodu pokarmowego wywołane radioterapią. Wyniki są sprzeczne z dotychczasowymi zaleceniami dietetycznymi dla osób chorych na raka.
- Pacjentom z rakiem często zaleca się stosowanie diety o ograniczonej zawartości
błonnika. Wszystko dlatego, że uważa się, że dieta bogata w błonnik zaostrza
wzdęcia i biegunkę -częste skutki uboczne radioterapii - mówi dr Andrea Stringer, współautorka badań.
- Rada ta jednak nie ma jednoznacznego poparcia w dowodach, ponieważ niewystarczająca ilość błonnika może być przeciwskuteczna i zaostrzać toksyczne efekty w żołądku i jelitach. Porównaliśmy skutki jedzenia bogatego w błonnik i bezbłonnikowego, stwierdzając, że to drugie jest w rzeczywistości gorsze u osób poddawanych
radioterapii - wyjaśnia dr Stringer.
- Dieta bez błonnika sprzyja powstawaniu zapalnych cytokin, które są obecne przez długi czas po napromieniowaniu, a to powoduje zwiększony stan zapalny układu pokarmowego. Odwrotnie, jadłospis obfitujący w błonnik zmniejsza ilość cytokin i osłabia stan zapalny wywołany promieniowaniem, zarówno w krótkim, jak i długim okresie - wskazuje dr Stringer.
Problemy jelitowe po radioterapii są problem dla wielu osób po terapiach antynowotworowych. - W Europie około milion osób, które przeżyły raka narządów miednicy, cierpi z powodu zaburzeń zdrowia jelit, w tym objawów żołądkowo-jelitowych wywołanych promieniowaniem - mówi dr Stringer.
- Jeżeli uda nam się powstrzymać stany zapalne wynikającym z radioterapii, po prostu dostosowując poziom błonnika pokarmowego, możemy długoterminowo poprawić zdrowie jelit wśród osób, które przeżyły nowotwór - wyjaśnia dr Stringer.
Na podstawie: High-fibre diet, low level inflammation: sidestepping the effects of radiation