Wypijanie trzech-czterech filiżanek kawy dziennie może osłabić ryzyko rozwoju cukrzycy nawet o 25 procent.
![Kawa może obniżyć ryzyko cukrzycy nawet o 25 procent [© gmg9130 - Fotolia.com] Kawa może obniżyć ryzyko cukrzycy nawet o 25 procent [© gmg9130 - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Kawa-moze-obnizyc-ryzyko-cukrzycy-nawet-o-25-procent_img5468966f5d919.jpg)
Już od jakiegoś czasu wiadomo, że
kawa sprzyja ochronie przed różnymi problemami zdrowotnymi, w tym przed
cukrzycą. Nowe analizy wykazały jednak, że efekt ochronny może być bardzo silny.
Institute for Scientific information on Coffee opublikował coroczny raport. Czytamy w nim, że najnowsze badania dowiodły silnego skutku ochronnego kawy przed cukrzycą typu 2. Okazuje się, że wypijanie trzech-czterech filiżanki dziennie osłabia rozwój wspomnianej choroby o około 25 procent.
Odkryto m. in., że filtrowana kawa ma większy wpływ ochronny niż kawa gotowana, ale naukowcy wciąż zastanawiają się, jakie dokładnie substancje w kawie czy mechanizmy są odpowiedzialne który obniża ryzyko cukrzycy typu 2. Badania wykazały, że działanie
kofeiny jest minimalny, ponieważ kawa bezkofeinowa cechowała zwiększonym działaniem aktywnym w porównaniu do pobudzającej wersji napoju.
Jak sugerowano, niższe ryzyko choroby może wiązać się z tym, że kawa poprawia tolerancję glukozy,
metabolizm i pozwala spalać więcej kalorii.
„Kawa może wpływać na wrażliwość na
insulinę organizmu. Badania z 2014 roku z udziałem japońskich mężczyzn wykazały, że wyższe spożycie kawy może chronić przed insulinoopornością u osób o zdrowej wadze", czytamy w raporcie.
Inną możliwością jest po prostu ograniczenie kalorii poprzez wybór kawy zamiast słodkiego napoju, a to przekłada się na lepszą wagę i mniejsze zagrożenie cukrzycą.
Na całym świecie na cukrzycę choruje 380 milionów. Szacuje się, że koszt tej choroby wynosi do 548 miliardy dolarów, co czyni ją jednym z najważniejszych światowych problemów zdrowotnych w zakresie wysokości kosztów leczenia.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »