Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Badanie z udziałem na ponad 2 tysięcy mężczyzn chorych na
raka prostaty wykazało, że stosowanie przez pacjentów diety opartej głównie na roślinach wiązało się z o 47 proc. niższym ryzykiem progresji nowotworu w porównaniu z chorymi jedzącymi duże ilości produktów pochodzenia zwierzęcego.
Diety roślinne obejmują owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste,
orzechy, rośliny strączkowe, oleje roślinne, herbatę i kawę. Uczeni ocenili ich ilość w jadłospisie za pomocą wskaźnika produktów pochodzenia roślinnego i porównali mężczyzn, którzy uzyskali najwyższe wyniki, z tymi, którzy uzyskali najniższe.
- Otrzymane wyniki mogą pomóc ludziom dokonywać lepszych i zdrowszych wyborów w ogólnej diecie, zamiast dodawania lub usuwania wybranych produktów - mówi Vivian N. Liu, współautorka badań.
- Postęp w kierunku zaawansowanej choroby jest jednym z wielu kluczowych problemów pacjentów chorych na raka prostaty, ich rodzin, opiekunów i lekarzy. Tymczasem dieta oparta na roślinach przydaje też wiele innych korzyści zdrowotnych związanych, takich jak zmniejszenie ryzyka
cukrzycy, chorób układu krążenia i ogólnego ryzyka przedwczesnej śmierci - zauważa Liu.
Przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne
Diety roślinne stają się coraz bardziej popularne w Stanach Zjednoczonych i coraz więcej jest dowodów na to, że mogą być korzystne dla pacjentów z rakiem prostaty, najczęstszym nowotworem u mężczyzn w tym kraju, zaraz po raku skóry niebędącym czerniakiem.
Owoce i warzywa zawierają przeciwutleniacze, a także związki przeciwzapalne, które, jak wykazano, chronią przed nowotworem prostaty. Co więcej, wcześniejsze badania konsekwentnie pokazały, że czynniki dietetyczne mają istotny wpływ na ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie.
- Wprowadzanie niewielkich zmian w diecie każdego dnia jest korzystne - stwierdza urolog dr Stacey A. Kenfield z Uniwersytetu Kalifornijskiego. - Większe ilości żywności pochodzenia roślinnego po zdiagnozowaniu raka prostaty zostały powiązane z lepszą jakością życia, w tym
funkcjami seksualnymi, zdolnością oddawania moczu i witalnością, więc roślinne menu jest korzystne, biorąc pod uwagę różne aspekty - dodaje.
Na podstawie: Prostate Cancer Study: More Health Benefits from Plant-Based Diet
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »