Strona głównaChorobyRak prostaty - dieta roślinna znacznie zmniejsza ryzyko postępowania choroby

Rak prostaty - dieta roślinna znacznie zmniejsza ryzyko postępowania choroby

Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Rak prostaty - dieta roślinna znacznie zmniejsza ryzyko postępowania choroby [fot. Bernadette Wurzinger from Pixabay]
Badanie z udziałem na ponad 2 tysięcy mężczyzn chorych na raka prostaty wykazało, że stosowanie przez pacjentów diety opartej głównie na roślinach wiązało się z o 47 proc. niższym ryzykiem progresji nowotworu w porównaniu z chorymi jedzącymi duże ilości produktów pochodzenia zwierzęcego.

Diety roślinne obejmują owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, rośliny strączkowe, oleje roślinne, herbatę i kawę. Uczeni ocenili ich ilość w jadłospisie za pomocą wskaźnika produktów pochodzenia roślinnego i porównali mężczyzn, którzy uzyskali najwyższe wyniki, z tymi, którzy uzyskali najniższe.

- Otrzymane wyniki mogą pomóc ludziom dokonywać lepszych i zdrowszych wyborów w ogólnej diecie, zamiast dodawania lub usuwania wybranych produktów - mówi Vivian N. Liu, współautorka badań.

- Postęp w kierunku zaawansowanej choroby jest jednym z wielu kluczowych problemów pacjentów chorych na raka prostaty, ich rodzin, opiekunów i lekarzy. Tymczasem dieta oparta na roślinach przydaje też wiele innych korzyści zdrowotnych związanych, takich jak zmniejszenie ryzyka cukrzycy, chorób układu krążenia i ogólnego ryzyka przedwczesnej śmierci - zauważa Liu.

Przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne

Diety roślinne stają się coraz bardziej popularne w Stanach Zjednoczonych i coraz więcej jest dowodów na to, że mogą być korzystne dla pacjentów z rakiem prostaty, najczęstszym nowotworem u mężczyzn w tym kraju, zaraz po raku skóry niebędącym czerniakiem.

Owoce i warzywa zawierają przeciwutleniacze, a także związki przeciwzapalne, które, jak wykazano, chronią przed nowotworem prostaty. Co więcej, wcześniejsze badania konsekwentnie pokazały, że czynniki dietetyczne mają istotny wpływ na ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie.

- Wprowadzanie niewielkich zmian w diecie każdego dnia jest korzystne - stwierdza urolog dr Stacey A. Kenfield z Uniwersytetu Kalifornijskiego. - Większe ilości żywności pochodzenia roślinnego po zdiagnozowaniu raka prostaty zostały powiązane z lepszą jakością życia, w tym funkcjami seksualnymi, zdolnością oddawania moczu i witalnością, więc roślinne menu jest korzystne, biorąc pod uwagę różne aspekty - dodaje.

Na podstawie: Prostate Cancer Study: More Health Benefits from Plant-Based Diet

Przeczytaj także


Nowotwór prostaty - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Użytkownicy Senior.pl pytają

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • Akademia Pełni Życia
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy
Blog