Witamina D może być ważnym wsparciem w walce z cukrzycą. Osobom, którym zagraża choroba, pomaga opóźnić jest pojawienie się.
Odkryto związek pomiędzy niskim poziomem
wiatminy D i cukrzycą typu 2. Ustalono m. in., że niedobory tej witaminy oznaczają zwykle obniżenie wrażliwości na insulinę, co stanowi wstęp do cukrzycy. Przy
insulinooporności trudniej jest organizmowi regulować poziom
glukozy we krwi.
Dotychczas nie udało się dowieść bezpośredniej relacji między nieodpowiednią ilością witaminy D i cukrzycą, ale kolejne testy pokazują, że jakiś mechanizm łączy obydwa te czynniki.
W nowych badaniach niemal stu uczestników suplementowano witaminą D przez 6 miesięcy. Co istotne, część osób uczetniczących w badania już chorowała na cukrzycę lub odznaczała się
stanem przedcukrzycowym, który diagnozuje się, gdy poziom cukru jest wyższy od normy, ale nie osiągnął jeszcze wskaźników choroby.
Autorzy kilkakrotnie sprawdzali u uczestników poziom insuliny, funkcję komórek beta (odpowiadających w trzustce za wydzielanie insuliny i amyliny) i ciśnienie krwi. Ustalono, że regularne zażywanie suplementow z witaminą D miało związek z poprawą wspomnianych wskaźników.
Stan przedcukrzycowy i cukrzyca typu 2 są coraz powszechniejszym problemem zdrowia publicznego. Jakkolwiek uzyskane wyniki są obiecujące, konieczne są dalsze badania, aby potwierdzić odkrycia i określić, czy większość ludzi może odnieść większą korzyść z suplementacji oraz ocenić bezpieczeństwo wysokiej dawki witaminy D w dłuższej perspektywie, mówią badacze.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) podaje, że cukrzycę na całym świecie choruje ponad 400 milionów ludzi. Wskaźniki choroby zaś ciągle będą rosły, ponieważ współczesny styl życia, obemujący niezdrową dietę oraz brak aktywności fizycznej, sprzyja rozwojowi tej dolegliwości.
O badaniach napisano European Journal of Endocrinology: Effects of 6-month vitamin D supplementation on insulin sensitivity and secretion: a randomized, placebo-controlled trial
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »