Warto porzucić stare przyzwyczajenia i zdrowo odżywiać się po zawale, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko śmierci z powodu kolejnego zawału aż o 40 proc.
![Dobra dieta po zawale ratuje życie [© Nitr - Fotolia.com] Dobra dieta po zawale ratuje życie](http://www.senior.pl/Dobra-dieta-po-zawale-ratuje-Zycie_leadimgcbb7225d22abd8be71be742fc7436bb2.jpg?1378718825)
Uczeni z Harvard School of Public Health zaprosili do badań 4000 mężczyzn i kobiet, z których wszyscy doświadczyli
zawału. Podczas wieloletnich testów zmarło około 1000 uczestników, przyczyny ich śmierci były różne - nie dotyczyły jedynie problemów z układem krążenia. Ustalono jednakże jeden wspólny czynnik u osób, które przeżyły - nie było wśród nich ludzi stosujących niezdrową dietę. Ryzyko śmierci zostało zmniejszone o 30-40 proc. wśród tych, których jadłospis w największym stopniu przypominał ten cechujący
dietę śródziemnomorską.
Liczne badania potwierdziły korzystny wpływ diety o niskiej zawartości tłuszczu na serce. Ci, którzy stosują dietę wegetariańską, odznaczają się o 34 proc. niższym ryzykiem śmierci z powodu zawału serca i innych
chorób serca lub hospitalizowania z tych samych powodów.
Szczególnie polecane są: fasola, ryż, makaron, zboża, soja, a to ze względu na wyższą zawartość białka roślinnego zwłaszcza w postaci kwasu glutaminowego, jest w stanie obniżyć ciśnienie tętnicze. Ponadto pomidor, jeden z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, jest cennym sojusznikiem w zapobieganiu zaburzeń sercowo-naczyniowych. Owoc ten zawiera
likopen, który nadaje mu czerwoną barwę jest już dobrze znany ze swych właściwości leczniczych np. przy raku prostaty. Likopen to jeden z karotenoidów, rodzajów przeciwutleniaczy, który zapobiega tworzeniu się złogów w naczyniach krwionośnych powodujących ich zatykanie i prowadzących do
udaru i zawału serca - pokazuje badanie opublikowane w Oxford Journal of Clinical Nutrition .