Próchnica jest bardzo powszechnym problemem nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie, pomimo dużej świadomości i postępu technologicznego. Choroba próchnicowa dotyczy ludzi w każdym wieku, może pojawiać się w pierwszym czy drugim roku życia, ale również w sytuacji, kiedy pacjentowi został już zaledwie jeden ząb. Jednak największe spustoszenie i najtrudniejsze do pokonania następstwa próchnicy dotyczą ludzi młodych.
![Jak zapobiegać próchnicy? [© yuu - Fotolia.com] Jak zapobiegać próchnicy? [© yuu - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Jak-zapobiegac-prochnicy_img5591c7ddd82a7.jpg)
Powodów powstawania próchnicy może być kilka. Bez wątpienia podstawową przyczyną są bakterie nieusunięte z jamy ustnej w wyniku nieodpowiedniej higieny, a także cukier pochodzący z produktów spożywczych. Skutki choroby mogą być groźne i nieodwracalne, ponieważ raz uszkodzona tkanka zębowa nie odrasta, a jeśli ubytki znajdą się w pobliżu brzegu dziąsłowego, wywierają istotny wpływ na stan dziąsła i nie jest to też obojętne dla ogólnego stanu zdrowia. Trzeba zaznaczyć, że o ile chory ząb można wyleczyć, o tyle o wiele trudniej jest leczyć skutki, jakie zły stan zdrowia jamy ustnej
wywiera na cały organizm. Wymienić należy tutaj zmiany w nerkach czy zmiany miażdżycowe.
Nie każdy wie, że drobnoustroje próchnicotwórcze mogą być przekazywane z jednej jamy ustnej do drugiej, a szczególnie międzypokoleniowo, np. z matki na dziecko. Niewyleczone zęby stanowią więc zagrożenie dla młodych zębów mlecznych. Można się jednak chronić przed tym patogenem bakteryjnym, a preprofilakykę, czyli zapobieganie chorobie próchnicowej, należy podjąć już na etapie planowania macierzyństwa.
Jaki wpływ na nasze zęby ma cukier?Cukier ma zdecydowanie negatywny wpływ na nasze zęby, ponieważ żywią się nim drobnoustroje. Wszystkie produkty zawierające węglowodany, które w łatwy sposób rozkładają się na cukry proste, są groźne dla ich powierzchni. Cukry wykorzystywane są przez bakterie płytki nazębnej, a powstające w czasie ich metabolizowania kwasy cukrowe odpowiedzialne są za próchnicę i chemiczne uszkodzenia szkliwa (erozje). Niech zainteresuje nas skład tego, co jemy.
– W wielu produktach przez nas spożywanych znajduje się tzw.
ukryty cukier np. słodzone jogurty, keczup, wędliny. Sama często jestem zaskoczona, gdy znajduję go tam, gdzie bym się go nie spodziewała. Dlatego czytajmy etykiety – mówi prof. dr hab. n. med. Maria Borysewicz – Lewicka.