13-08-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Karotenoidy mogą zapobiegać rakowi prostaty. To zaś oznacza, że bogata w nie marchew jest polecana w profilaktyce tej choroby.
Jak odkryli uczeni z Uniwersytetu Zhejiang (prowincji na wschodnim wybrzeżu Chin), regularne serowanie sobie jest odwrotnie proporcjonalna do ryzyka zachorowania na .
Różne karotenoidy (alfa i beta-karoten, beta-criptossantina, luteina i likopen) - jak wynika z ostatnich badań - wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, które pomagają zapobiec rozwojowi raka, ale alfa-karoten wydaje się dawać największe właściwości przeciwnowotworowe.
Ustalono, że każde 10 g marchwi jedzone codziennie obniża ryzyko zachorowania o około 0,5 proc., a intensywność spadku prawdopodobieństwa rozwoju choroby jest proporcjonalna do zwiększania ilości marchwi w diecie. Marchew które zawiera duże ilości alfa-karotenu - na 10 gramów w 434 mikrogramów. Więcej dostarcza jedynie dynia - 479 mikrogramów. Składnik ten mają: rzepa, kapusta, sałata i , choć te ostatnie przede wszystkim mogą się poszczycić dostarczaniem znacznej ilości , który zresztą także daje efekty antynowotworowe.
Poza marchwią i pomidorami, także inne produkty mogą być pomocne w profilaktyce raka prostaty. Najnowsze badania obejmą migdały, ponieważ są jedynymi orzechami, które posiadają enzym umożliwiający lepsze wchłanianie fitoestrogenów , w tym flawonoidów (m. in. izoflawonów). Flawonoidy to estrogeny roślinne polecane szczególnie kobietom w okresie menopauzy. Związki te znajdują się także w grochu, soczewicy, fasoli, produktach pełnoziarnistych.
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »