Za zakażenia tysięcy już ludzi i śmierć osiemnastu osób odpowiada bardzo rzadki szczep bakterii EHEC. Trwają badania nad ustaleniem źródeł jego występowania, które mogło doprowadzić do tak licznych zatruć.
![Za zakażenia odpowiada nowy szczep EHEC [© SelectPhoto - Fotolia.com] Za zakażenia odpowiada nowy szczep EHEC](http://www.senior.pl/Za-zakaZenia-odpowiada-nowy-szczep-EHEC_leadimg57c422b8ab09dc3be8b656da53bf3e4d.jpg?1307358750)
Jak poinformowało WHO, wstępne sekwencjonowanie genetyczne wykazało, że szczep stanowi mutację dwóch różnych bakterii Escherichia coli. Jest to unikalny szczep, którego nigdy wcześniej nie wyizolowano u pacjentów. Ma różne cechy, które czynią go bardziej złośliwym i toksynogennym, niż setki szczepów E. coli, że ludzie noszą w sposób naturalny, wyjaśniała ekspert WHO ds. bezpieczeństwa żywności Hilde Kruse.
Rzecznik WHO w Genewie, Gregory Hartl, poinformował, że wcześniej "szczep stwierdzano w sporadycznych, bardzo rzadkich przypadkach. Nigdy dotychczas nie wywołał epidemii".
Zakażenie EHEC zdiagnozowano dotychczas u ponad tysiąca osób w Niemczech, przypadki zatruć zanotowano też m. in. we Francji, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Holandii, Czechach. Najprawdopodobniej jednak wszyscy chorzy są w jakiś sposób powiązani z północnymi Niemcami. Ilse Aigner, niemiecka minister rolnictwa i ochrony konsumentów, zaręczyła, że trwają intensywne badania nad wykryciem źródła dolegliwości choroby. - Pobrano już setki próbek do badań. Instytut im. Roberta Kocha i Federalny Instytut Oceny Ryzyka stwierdziły, że pacjenci spożywali dużo warzyw, w tym sałaty, ogórków i pomidorów, dlatego na tym obszarze skupiają się poszukiwania, ale także na drogach transportu warzyw - powiedziała minister Aigner.
Początkowo sądzono, że za zakażenia odpowiadają ogórki importowane z Hiszpanii. Eksperci otwarcie przyznają teraz, że nie wiadomo, jakie jest źródło zatruć.