29-04-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pacjentom z zapaleniem dziąseł pomaga dieta bogata w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze.
Dieta bogata w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze może być pomocna w walce z zapaleniem dziąseł, mówią uczeni z Uniwersytetu we Fryburgu.
Wyniki badania jasno pokazują, że możliwe jest naturalne osłabienie zapalenia dziąseł poprzez stosowanie zdrowszej diety, która również ma przełożenie na poprawę ogólnego stanu zdrowia.
Do badań zaproszono kilkadziesiąt osób z zapaleniem dziąseł. Uczestników podzielono na dwie grupy. Pierwsza przez cztery tygodnie stosowała dietę z niewielką ilością przetworzonych węglowodanów i białka pochodzenia zwierzęcego, a jednocześnie bogatą w , , , różne przeciwutleniacze, azotany roślinne i błonnik. Pozostali nie zmieniali swoich dietetycznych przyzwyczajeń. Wszyscy na czas testów mieli nie używać nici dentystycznych.
Po czterech tygodniach nie odnotowano u uczestników różnic, jeśli chodzi o ilość płytki nazębnej. Jednak u tych, którzy stosowali zdrowszą dietę, bardzo zmniejszyło się krwawienie z dziąseł. Ponadto osoby te zyskały dodatkowe korzyści, takie jak utrata na wadze zwiększenie ilości witaminy D w organizmie.
Najczęstszą przyczyną zapalenia dziąseł jest niewłaściwa higiena jamy ustnej, która skutkuje nadmiernym rozrostem płytki nazębnej i nagromadzeniem zagrażających dziąsłom bakterii. Stany zapalne dziąseł zaś, jeśli nie są leczone, mogą prowadzić do zapalenia przyzębia. To ostatnie z kolei powoduje zniszczenie tkanki i kości wokół zębów, co w konsekwencji może skutkować utratą zębów.
Objawy zapalenia dziąseł mogą obejmować: obrzęk dziąseł, jasnoczerwony lub fioletowy kolor dziąseł, bolesność dziąseł i ich po szczotkowaniu lub , cuchnący oddech.
Wyniki opublikowano w Journal of Clinical Periodontology: