Picie dwóch lub więcej filiżanek kawy dziennie może podwoić ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia wśród osób z nadciśnieniem przekraczającum poziom 160/100 mm Hg. Nie ma jednak takiego zagrożenia w przypadku ludzi z niewielkim nadciśnieniem.
Równocześnie wykazano, że jedna filiżanka kawy i codzienne picie
zielonej herbaty nie zwiększało ryzyka śmierci związanej z chorobami układu krążenia przy jakimkolwiek poziomie ciśnienia, choć oba napoje zawierają kofeinę. Filiżanka (ok. 240 ml) zielonej lub czarnej herbaty zawiera 30-50 miligramów kofeiny, a kawy - 80 do 100 miligramów.
Wcześniejsze badania pokazały, że picie jednej filiżanki
kawy dziennie może pomóc osobom po zawale serca, zmniejszając ryzyko śmierci i może też zapobiegać
atakom serca lub udarom u ludzi zdrowych. Co więcej, inne testy sugerowały, że regularne picie kawy może osłabić zagrożenie chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca typu 2 i niektóre nowotwory; a ponadto pomóc kontrolować
apetyt; zmniejszyć ryzyko depresji oraz poprawić uwagę. Z drugiej strony, nadmiar kawy może zwiększyć ciśnienie krwi i prowadzić do
niepokoju, kołatania serca i trudności w
zasypianiu.
Nadciśnienie oznacza, że siła nacisku krwi na ściany naczyń jest stale zbyt wysoka, co sprawia, że serce pracuje ciężej. Ciśnienie mierzy się w milimetrach słupa rtęci (mm Hg). Obecne wytyczne opracowane przez American Heart Association i American College of Cardiology mówią o nadciśnieniu, gdy odczyt wynosi 130/80 mm Hg lub więcej.
W trwających niemal dwie dekady badaniach z udziałem niemal 20 tysięcy ludzi ustalono, że:
- Picie dwóch lub więcej filiżanek kawy dziennie przekładało się na dwukrotnie wyższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia u osób, u których ciśnienie było na poziomie równym lub wyższym niż 160/100 mm Hg w porównaniu z osobami, które nie piły kawy.
- Picie jednej filiżanki kawy dziennie nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem śmierci w wyniku chorób sercowo-naczyniowych, bez względu na poziom ciśnienia.
- Picie zielonej herbaty nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z powodu chorób układu krążenia, bez względu na poziom ciśnienia.
- Ponieważ osoby z silnym nadciśnieniem są bardziej podatne na działanie kofeiny, jej negatywne efekty mogą przewyższać jej działanie ochronne i zwiększać ryzyko śmierci - wyjaśnia dr Hiroyasu Iso, autor badań.
Na podstawie: Drinking 2 or more cups of coffee daily may double risk of heart death in people with severe hypertension
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »