Strona głównaChorobyKawa zmniejsza ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego

Kawa zmniejsza ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego

Badania wykazują, że picie kilku filiżanek kawy dziennie zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju stwardnienia rozsianego.
Kawa zmniejsza ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego [©  Ivan Kruk - Fotolia.com] Analizy, które objęły 5,600 osób, wykazały, że osoby pijące cztery do sześciu filiżanek kawy dziennie były o jedną trzecią mniej narażone na rozwój stwardnienia rozsianego (multiple sclerosis, MS) w porównaniu do ludzi unikających tego napoju.

Jak wskazują autorzy badań, to jeszcze nie oznacza, że kawa ma właściwości ochronne. Być może pijący kawę odznaczają się określonymi cechami stylu życia, przyzwyczajeń, sposobem odżywiania się, etc., mówią uczeni z Johns Hopkins University w Baltimore.

MS to choroba, w której układ odpornościowy mylnie atakuje osłonki wokół włókien nerwowych w mózgu i kręgosłupie. Objawy mogą obejmować osłabienie mięśni, drętwienie, zaburzenia widzenia i trudności z utrzymaniem równowagi oraz koordynacją.

- Dopóki nie jesteśmy w stanie udowodnić, że kawa, tj. jakiś jej konkretny składnik lub ich zestaw, jest rzeczywiście pomocny, nie możemy przedstawiać żadnych zaleceń - mówią autorzy badań.

Mimo to, można mniemać, że to właśnie kawa, a dokładniej kofeina, odznacza się właściwościami "neuroochronnymi". Wyższe spożycie kawy zostało powiązane z obniżeniem ryzyka różnych chorób, które wiążą się z degeneracją komórek mózgowych, w tym choroby Parkinsona i Alzheimera.

Wykazano np., że wysoki poziom kofeiny chroni myszy przed rozwojem choroby podobnej do MS poprzez blokowanie procesu zapalnego, który uszkadza nerwy w mózgu i kręgosłupie.

Wspomniane powyżej wyniki pochodzą z badań dwóch oddzielnych grup ludzi: szwedzka grupa, objęła ponad 1600 osób z SM i około 2800 bez tej choroby; natomiast amerykańska 584 pacjentów z SM i 581 osób wolnych od tej choroby.

Jeśli chodzi o grupę z USA, osoby regularnie pijące co najmniej czterech filiżanek kawy dziennie wiązało się z obniżeniem ryzyka MS o jedną trzecią w porównaniu do tych, którzy unikali tego napoju. W szwedzkiej grupie podobny efekt ochronny uzyskały osoby wypijające sześć lub więcej filiżanek kawy.

Co więcej, okazało się też, że wyższy poziom witaminy D w organizmie był związany z niższym ryzykiem MS.

Przeczytaj także


Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »


Choroba Parkinsona - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 21:54:38, 25-03-2015 Sędziwój

    Na pamięć i koncentrację bardzo pomagają nootropy - http://allchemy.pl

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Użytkownicy Senior.pl pytają

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy
Blog