28-02-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wytwarzana przez sam nasz mózg fruktoza (rodzaj cukru) może sprzyjać otyłości i cukrzycy.
Fruktoza znajduje się głównie w owocach, warzywach, , którym słodzimy herbatę, a także w wielu przetworzonych produktach. Jednakże związek ten jest również produkowany przez nasz mózg i inne części organizmu.
Uczeni z Yale University wskazują, że wysokie poziomy fruktozy mają związek z wieloma : mogą sprzyjać nadwadze, niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby, zwiększeniu poziomu triglicerydów, etc. Inni z kolei podkreślają, że fruktoza nie jest bardziej szkodliwa w nadmiarze niż inne rodzaje cukru, stąd nie ona sama w sobie jest winna czy innym problemom, ale jej nadmierne dawki, które oznaczają zwiększoną ilość kalorii.
W nowych testach uczeni odkryli, że w mózgu produkowana jest fruktoza z innego rodzaju cukru, tj. z glukozy. Pokazując, że obecność fruktozy w mózgu wynika nie tylko z dostarczenia jej sobie z diety, dowiedziono, że fruktoza może być tworzona z jakiegokolwiek spożywanego cukru. To pozwala lepiej zrozumieć, jakie skutki wywołuje ten związek w mózgu,wyjaśniają uczeni.
W mózgu glukoza powoduje wysyłanie sygnałów informujących o uczuciu , fruktoza zaś nie pełni takiej funkcji. Co istotne, przemiana glukozy we fruktozę ma miejsce również w innych częściach ciała. Okazuje się zatem, że ta droga może być jeszcze jednym mechanizmem, w wyniku którego wysokie może wywierać niekorzystny wpływ, mówią badacze.
O badaniach można przeczytać w magazynie JCI Insight.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »