Dieta jest znanym i modyfikowalnym czynnikiem, który przyczynia się do zachorowania na cukrzycę typu 2, dlatego znaczenie ma zrozumienie, jakie składniki dietety mogą wpływać na rosnącą częstość występowania tej choroby - mówi dr Ming Li, współautorka badań - W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci Chiny przeszły znaczną transformację żywieniową, w ramach której wielu ludzi odchodziło od tradycyjnej diety bogatej w produkty zbożowe i warzywa w kierunku większej ilości produktów przetworzonych, w tym , przekąsek i artykułów o dużej zawartości .
Odkryliśmy, że wyższe długoterminowe spożycie jaj (ponad 38 gramów dziennie) zwiększa ryzyko cukrzycy u dorosłych Chińczyków o około 25 procent. Co więcej, osoby, które regularnie jadły dużo jajek (ponad 50 gramów lub równowartość jednego jajka dziennie) cechowały się zwiększonym o 60 proc. ryzykiem cukrzycy - mówi dr Li. Co ciekawe,taki efekt był wyraźniejszy u kobiet niż u mężczyzn.
Tagi: energia, produkty zbożowe, mięso, jaja, cukryca
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.