Dieta jest znanym i modyfikowalnym czynnikiem, który przyczynia się do zachorowania na cukrzycę typu 2, dlatego znaczenie ma zrozumienie, jakie składniki dietety mogą wpływać na rosnącą częstość występowania tej choroby - mówi dr Ming Li, współautorka badań - W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci Chiny przeszły znaczną transformację żywieniową, w ramach której wielu ludzi odchodziło od tradycyjnej diety bogatej w produkty zbożowe i warzywa w kierunku większej ilości produktów przetworzonych, w tym miÄsa, przekąsek i artykułów o dużej zawartości energii.
Odkryliśmy, że wyższe długoterminowe spożycie jaj (ponad 38 gramów dziennie) zwiększa ryzyko cukrzycy u dorosłych Chińczyków o około 25 procent. Co więcej, osoby, które regularnie jadły dużo jajek (ponad 50 gramów lub równowartość jednego jajka dziennie) cechowały się zwiększonym o 60 proc. ryzykiem cukrzycy - mówi dr Li. Co ciekawe,taki efekt był wyraźniejszy u kobiet niż u mężczyzn.
Tagi: energia, produkty zbożowe, mięso, jaja, cukryca
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Jak uniknąć zawału i udaru – zalecenia Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego
Ekstrakt z zielonej herbaty i ćwiczenia zmniejszą stłuszczenie wątroby
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.
kornak20:
Panele słoneczne jak sprawdzić jakość
Mam do Panstwa lub ich bliskich pytanie. otoz mam przyczepę kempingową i chcę załozyc panele słoneczne.oglądając w internecie jest tego sporo ale większosc to wyroby chinskie a co za tym idzie to i cena dosc przystępna. Moje pytanie brzmi jak się ma cena do wyrobu czy warto na to zwrocic uwagę a mo... Pokaż pełną treść pytania ›