Strona głównaChorobyCukrzycę może wywoływać... nadmiar jaj w diecie?

Cukrzycę może wywoływać... nadmiar jaj w diecie?

Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.
Cukrzycę może wywoływać... nadmiar jaj w diecie? [fot. NickyPe from Pixabay]
Australijczy we współpracy z uczonymi chińskimi i katarskimi odkryli, że codzienne regularne jedzenie (co najmniej 50 gramów) zwiększa ryzyko nawet o 60 proc.

Częstość występowania cukrzycy w Chinach przekracza obecnie 11 proc., co stanowi więcej niż średnia światowa wynosząca 8,5 proc. i choroba stała się tam poważnym problemem zdrowia publicznego. Ekonomiczny wpływ cukrzycy również jest istotny: stanowi 10 procent światowych wydatków na zdrowie (760 miliardów dolarów). W samych Chinach koszty związane z cukrzycą przekroczyły 109 miliardów dolarów.
Dieta jest znanym i modyfikowalnym czynnikiem, który przyczynia się do zachorowania na cukrzycę typu 2, dlatego znaczenie ma zrozumienie, jakie składniki dietety mogą wpływać na rosnącą częstość występowania tej choroby - mówi dr Ming Li, współautorka badań - W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci Chiny przeszły znaczną transformację żywieniową, w ramach której wielu ludzi odchodziło od tradycyjnej diety bogatej w produkty zbożowe i warzywa w kierunku większej ilości produktów przetworzonych, w tym , przekąsek i artykułów o dużej zawartości .
Zgodnie z danymi, równocześnie systematycznie rosło spożycie jaj; w latach 1991-2009 liczba osób jedzących jajka w Chinach prawie się podwoiła. Nowe badanie zaś miało na celu ocenę wpływu długoterminowego ich jedzenia przez ludzi na ryzyko zachorowania na wspomnianą chorobę.
Odkryliśmy, że wyższe długoterminowe spożycie jaj (ponad 38 gramów dziennie) zwiększa ryzyko cukrzycy u dorosłych Chińczyków o około 25 procent. Co więcej, osoby, które regularnie jadły dużo jajek (ponad 50 gramów lub równowartość jednego jajka dziennie) cechowały się zwiększonym o 60 proc. ryzykiem cukrzycy - mówi dr Li. Co ciekawe,taki efekt był wyraźniejszy u kobiet niż u mężczyzn.
Eksperci zaznaczają, że potrzebne są dalsze analizy, by móc ocenić, czy związek między większą ilością jaj w diecie i cukrzycą ma charakter przyczynowo-skutkowy.

Na podstawowy:

Zobacz także

 

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć