O dawna wiadomo, że sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie. Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowodzą, iż dieta bogata w kwasy omega-3 pozwala zapobiegać chorobie Parkinsona i opóźnia jej rozwój.
![Dieta a choroba Parkinsona [© Dave - Fotolia.com] Dieta a choroba Parkinsona [© Dave - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Dieta-a-choroba-Parkinsona_img4d7bcbe931cf4.jpg)
Choroba Parkinsona związana jest z obumieraniem neuronów produkujących dopaminę, czyli neuroprzekaźnik odpowiedzialny za ośrodki ruchowe w organizmie. Niestety bardzo często choroba zostaje zdiagnozowany zbyt późno.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców sposobem na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona jest wzbogacenie diety o nienasycone kwasy tłuszczowe.
W celu zbadania jakie znaczenie dla zdrowia ma spożywania produktów bogatych w kwasy omega - 3 i omega - 6 naukowcy przeprowadzili eksperyment na myszach. Dietę części zwierząt wzbogacono o suplementy zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe. Okazało się, że dzięki zmianie sposobu odżywiania zwierzęta stały się odporne na działanie toksyny, która w ludzkim mózgu wywołuje objawy typowe dla choroby Parkinsona. U zwierząt, których diety nie wzbogacono o nienasycone kwasy tłuszczowe zaobserwowano obniżenie poziomu dopamniy o połowę oraz ubytek 30% komórek nerwowych.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać dziennie około 100 mg kwasów tłuszczowych z grupy omega. Niestety Polacy dostarczają do organizmu dziennie zaledwie 20 mg tych cennych kwasów.
Kwasy omega–3, które stanowią budulec tkanki mózgowej, korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego, pomagają w zachowaniu sprawności umysłowej oraz wpływają na jakość błon komórkowych, znajdziemy w rybach morskich, orzechach włoskich, oleju lnianym i rzepakowym. We wszystkich olejach roślinnych znajdziemy kwasy omega-6, które są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, pomagają w leczeniu osteoporozy, cukrzycy i łagodzeniu objawów menopauzy.
Na podstawie opracowania dr Agnieszki Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia www.gal.com.pl
Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda. czytaj dalej »