Strona głównaChorobyDieta a choroba Parkinsona

Dieta a choroba Parkinsona

O dawna wiadomo, że sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie. Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowodzą, iż dieta bogata w kwasy omega-3 pozwala zapobiegać chorobie Parkinsona i opóźnia jej rozwój.
Dieta a choroba Parkinsona [© Dave - Fotolia.com] Choroba Parkinsona związana jest z obumieraniem neuronów produkujących dopaminę, czyli neuroprzekaźnik odpowiedzialny za ośrodki ruchowe w organizmie. Niestety bardzo często choroba zostaje zdiagnozowany zbyt późno.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców sposobem na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona jest wzbogacenie diety o nienasycone kwasy tłuszczowe.

W celu zbadania jakie znaczenie dla zdrowia ma spożywania produktów bogatych w kwasy omega - 3 i omega - 6 naukowcy przeprowadzili eksperyment na myszach. Dietę części zwierząt wzbogacono o suplementy zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe. Okazało się, że dzięki zmianie sposobu odżywiania zwierzęta stały się odporne na działanie toksyny, która w ludzkim mózgu wywołuje objawy typowe dla choroby Parkinsona. U zwierząt, których diety nie wzbogacono o nienasycone kwasy tłuszczowe zaobserwowano obniżenie poziomu dopamniy o połowę oraz ubytek 30% komórek nerwowych.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać dziennie około 100 mg kwasów tłuszczowych z grupy omega. Niestety Polacy dostarczają do organizmu dziennie zaledwie 20 mg tych cennych kwasów.

Kwasy omega–3, które stanowią budulec tkanki mózgowej, korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego, pomagają w zachowaniu sprawności umysłowej oraz wpływają na jakość błon komórkowych, znajdziemy w rybach morskich, orzechach włoskich, oleju lnianym i rzepakowym. We wszystkich olejach roślinnych znajdziemy kwasy omega-6, które są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, pomagają w leczeniu osteoporozy, cukrzycy i łagodzeniu objawów menopauzy.

Na podstawie opracowania dr Agnieszki Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia

www.gal.com.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Choroba Parkinsona - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Parkinsona należy do najpoważniejszych schorzeń ośrodkowego układu nerwowego. To również jedna z najczęściej występujących i najdawniej odkrytych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego - wspomina się o niej już w indyjskim traktacie Aryuweda. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Użytkownicy Senior.pl pytają

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy
Blog