Już jedna noc bez snu może wpływać na zdolność wątroby do wytwarzania glukozy i przetwarzania insuliny, zwiększając ryzyko chorób metabolicznych, takich jak stłuszczenie wątroby i cukrzyca typu 2.
Brak snu wiąże się z jedzeniem większych posiłków, mniejszą aktywnością fizyczną i wyższym ryzykiem zachorowania na
cukrzycę typu 2, ostrzega zespół uczonych z Uniwersytetu Toho w Japonii. Jak wyjaśniają ponadto, nie jest jasne, czy nietolerancja glukozy wynikała ze zmian w sposobie jedzenia lub wydatkowania energii, czy też z samego braku snu.
Badania przeprowadzono na myszach. Jedna grupa zwierząt nie spała przez sześć godzin każdej nocy, podczas gdy grupie kontrolnej pozwalano spać wtedy, gdy gryzonie tego chciały. Zwierzęta miały też nieograniczony dostęp do wysokotłuszczowej żywności i wody z cukrem, co przypomina wybory dietetyczne ludzi niedospanych. W czasie testów zwierzęta miały też ograniczone możliwości wykonywania aktywności fizycznej.
Autorzy zmierzyli poziom glukozy i zawartość tłuszczu w wątrobie bezpośrednio po eksperymencie. Ilość glukozy we krwi była znacząco wyższa w grupie pozbawionej snu niż w grupie kontrolnej już po jednej sześciogodzinnej sesji niespania. Poziom trójglicerydów i produkcja glukozy w
wątrobie także wzrosły wśród zwierząt, którym nie pozwolono spać choćby jednej nocy. To o tyle istotne, że podwyższone trójglicerydy w wątrobie są związane z opornością na insulinę lub niezdolnością organizmu do prawidłowego przetwarzania insuliny. Co więcej,
brak snu zmienił ekspresję enzymów regulujących metabolizm w
wątrobie.
Na podstawie:
Losing just six hours of sleep could increase diabetes risk, study finds
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »