Colostrum, zwane potocznie ‘siarą", to naturalna substancja wykorzystywana od wieków w medycynie naturalnej. Dziś coraz częściej z powodzeniem stosują ją cukrzycy cierpiący na stopę cukrzycową.
Statystyki są zatrważające. Zespół stopy cukrzycowej rozwija się u około 15 procent przewlekle chorych na cukrzycę. W Polsce z tego powodu dokonuje się aż 14 000 amputacji rocznie! Średnio, co drugi pacjent z tym schorzeniem traci stopę. Jednak można tego uniknąć. Nadzieją dla cukrzyków jest colostrum - naturalna, biologicznie aktywna substancja, zyskująca coraz większą coraz popularniejsza wśród diabetyków.
Czym jest stopa cukrzycowa? Stopa cukrzycowa to przewlekłe owrzodzenie skóry i tkanek miękkich stóp rozwijające się jako powikłanie cukrzycy. Cukrzyca, poprzez wysokie poziomy glukozy we krwi, prowadzi do niszczenia włosowatych naczyń krwionośnych. Powikłanie to powoduje z kolei upośledzenie ukrwienia, czyli dopływu tlenu i składników odżywczych do tkanek. Jednak najpoważniejszą konsekwencją zniszczenia naczyń włosowatych w tkance stopy jest niemożność rozwinięcia reakcji zapalnej. Jeśli skóra stopy ulegnie uszkodzeniu, nawet niewielkiemu, do zagojenia tego uszkodzenia niezbędne jest zapalenie. Uszkodzenie to może być nieuświadamiane przez pacjenta z powodu neuropatii cukrzycowej i zaburzeń czucia, co może skutkować niezachowaniem właściwej higieny powstałej rany, a w efekcie jej zakażeniem. Taka zakażona i niegojąca się rana, bez możliwości rozwinięcia zapalenia, prowadzi w rezultacie do przewlekłego owrzodzenia i w końcu do martwicy. Jedyną skuteczną drogą prowadzącą do zagojenia się rany w takiej sytuacji jest choćby częściowa odbudowa naczyń włosowatych.
Żaden z rutynowo stosowanych w przypadkach stopy cukrzycowej środków pięlęgnacyjno-leczniczych nie generuje odbudowy naczyń włosowatych. Jedynie zastosowanie colostrum niesie nadzieję na wyleczenie owrzodzenia w stopie cukrzycowej.
Colostrum może ocalić od amputacji stopy Colostrum (popularnie zwane siarą) to wydzielina gruczołu mlekowego ssaków, powstająca w ostatnim okresie ciąży aż do kilkudziesięciu godzin po porodzie, kiedy to stopniowo przekształca się w mleko. Dla celów medycznych pozyskuje się ją od krów tuż po wycieleniu, ponieważ jego skład jest prawie identyczny z ludzkim. Posiada silne właściwości lecznicze, dlatego od wieków była wykorzystywana w medycynie naturalnej na całym świecie. Colostrum zawiera ogromną ilość bioaktywnych substancji, głównie białkowych, a także witamin i związków mineralnych, które kształtują system odpornościowy u nowo narodzonego organizmu.
Gdy osobę chorą na cukrzycę dotyka problem trudno gojących się ran na stopie, warto sięgnąć po produkty z siarą, na przykład kremy. Zawarte w nich colostrum, pomaga odbudować sieć naczyń krwionośnych, pobudzając czynnik wzrostu komórek śródbłonka, a także stymuluje i usprawnia proces zapalny, co z kolei prowadzi do zwalczenia infekujących bakterii i gojenia. Procesom naprawczym sprzyjają również zawarte substancje o działaniu anabolicznym zawarte w colostrum.
Źródło danych: "Immunologiczne podstawy działania colostrum", dr n.med. Maciej Hałasa, Pomorski Uniwersytet Medyczny www.genactiv.eu
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »