Aby wzmocnić układ odpornościowy przed jesienno-zimowym atakiem wirusów i bakterii, warto dostarczyć sobie witaminę C. Jest relatywnie łatwo dostępna, a produkty z jej zawartością należą do najpowszechniej lubianych i stanowią składniki wielu wyśmienitych potraw.
Działanie witaminy CWitamina C (kwas askorbinowy) ma wiele funkcji. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, więc jej intensywniejsze zażywanie jest szczególnie rekomendowane palaczom, którzy są bardziej narażeni na szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto ma właściwości anti-aging i pomaga lepiej bronić się przed
przeziębieniem i
grypą poprzez wzmocnienie układu odpornościowego. Co więcej, pomaga walczyć
niedokrwistością spowodowaną niedostateczną ilością
żelaza, a także poprawia nastrój.
Organizm nie jest w stanie wytwarzać jej samodzielnie, dlatego ważne jest, aby przyjmować jej odpowiednią ilość z diety.
Gdzie znaleźć witaminę CIlość witaminy C w przeciętnej diecie nie jest wystarczająca dla zaspokojenia dziennego zapotrzebowania organizmu ze względu na krótką trwałość tego rozpuszczalnego w wodzie mikroelementu. Przyjmowana jej ilość może różnić się od naszych przypuszczeń - zależy od tego, jak są spożywane pokarmy. Poziom witaminy C w owocach i warzywach jest niestały. Jej właściwości mogą zostać osłabione lub utracone z powodu ekspozycji na światło słoneczne oraz sposób przechowywania i gotowania.
Witamina C znajduje się w większości owoców, a zwłaszcza owocach cytrusowych, truskawkach, czarnych porzeczkach i warzywach w tym: w pomidorach, papryce,
brokułach, rukoli, kalafiorze, kapuście,
szpinaku.
DawkowanieNiedawno Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority) ustanowił dzienne dawki spożycia witaminy C. Ustalono, że wystarczy 90 mg kwasu askorbinowego dziennie, czego równowartość znajduje się w średniej wielkości pomarańczy.
Suplementy Nie ma dowodów na to, że suplementy z witaminą C mogą pomóc w uchronieniu się przed przeziębieniem i grypą, ale bywają zalecane jako element terapii - wówczas lekarze rekomendują określoną ich dawkę i częstotliwość zażywania. Eksperci przypominają, że suplementy nie mogą zastępować zróżnicowanej zbilansowanej diety.