Strona głównaChorobyJak wspomóc się przy jesienno-zimowych przeziębieniach? Warto pamiętać o witaminie C

Jak wspomóc się przy jesienno-zimowych przeziębieniach? Warto pamiętać o witaminie C

Aby wzmocnić układ odpornościowy przed jesienno-zimowym atakiem wirusów i bakterii, warto dostarczyć sobie witaminę C. Jest relatywnie łatwo dostępna, a produkty z jej zawartością należą do najpowszechniej lubianych i stanowią składniki wielu wyśmienitych potraw.
Jak wspomóc się przy jesienno-zimowych przeziębieniach? Warto pamiętać o witaminie C [© cirquedesprit - Fotolia.com] Działanie witaminy C

Witamina C (kwas askorbinowy) ma wiele funkcji. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, więc jej intensywniejsze zażywanie jest szczególnie rekomendowane palaczom, którzy są bardziej narażeni na szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto ma właściwości anti-aging i pomaga lepiej bronić się przed przeziębieniem i grypą poprzez wzmocnienie układu odpornościowego. Co więcej, pomaga walczyć niedokrwistością spowodowaną niedostateczną ilością żelaza, a także poprawia nastrój.

Organizm nie jest w stanie wytwarzać jej samodzielnie, dlatego ważne jest, aby przyjmować jej odpowiednią ilość z diety.

Gdzie znaleźć witaminę C


Ilość witaminy C w przeciętnej diecie nie jest wystarczająca dla zaspokojenia dziennego zapotrzebowania organizmu ze względu na krótką trwałość tego rozpuszczalnego w wodzie mikroelementu. Przyjmowana jej ilość może różnić się od naszych przypuszczeń - zależy od tego, jak są spożywane pokarmy. Poziom witaminy C w owocach i warzywach jest niestały. Jej właściwości mogą zostać osłabione lub utracone z powodu ekspozycji na światło słoneczne oraz sposób przechowywania i gotowania.

Witamina C znajduje się w większości owoców, a zwłaszcza owocach cytrusowych, truskawkach, czarnych porzeczkach i warzywach w tym: w pomidorach, papryce, brokułach, rukoli, kalafiorze, kapuście, szpinaku.

Dawkowanie

Niedawno Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority) ustanowił dzienne dawki spożycia witaminy C. Ustalono, że wystarczy 90 mg kwasu askorbinowego dziennie, czego równowartość znajduje się w średniej wielkości pomarańczy.

Suplementy


Nie ma dowodów na to, że suplementy z witaminą C mogą pomóc w uchronieniu się przed przeziębieniem i grypą, ale bywają zalecane jako element terapii - wówczas lekarze rekomendują określoną ich dawkę i częstotliwość zażywania. Eksperci przypominają, że suplementy nie mogą zastępować zróżnicowanej zbilansowanej diety.

Zobacz także

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Użytkownicy Senior.pl pytają

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Umierać po ludzku
  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy
Blog