27-07-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Uczeni z Uniwersytetu w Lund w Szwecji mówią, że błonnik w jagodach jest bardzo pożyteczny i może łagodzić oraz chronić przed , takimi jak .
Sprawdzono, na ile różne rodzaje błonnika pokarmowego i bakterie probiotyczne, takie jak lactobacillus i bifidobakterie, mogą pomóc w łagodzeniu i zapobieganiu ryzyka wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz raka jelita grubego.
Przetestowano efekty m. in. , otrębów żytnich i owsianych z mieszanką lub bez niej. Ochronne działanie borówek było wzmocnione, gdy jedzono je razem z probiotykami.
Borówki czernice są bogate w polifenole, które dają skutki przeciwbakteryjne i . Połączenie tych owoców z probiotykami zmniejszyło ilość bakterii wywołujących stany zapalne w jelicie, jednocześnie zwiększając liczbę prozdrowotnych bakterii Lactobacillus.
Tak silny pozytywny wpływ borówek może też wynikać z tego, że ich błonnik nie jest rozkładany w wysokim stopniu w jelicie grubym. Oznacza to, że substancje wywołujące stan zapalny nie wchodzą w kontakt ze śluzówką jelita, ale łączą się z błonnikiem i są eliminowane z organizmu wraz z kałem, wyjaśniają badacze.
Rak jelit i odbytu jest jednym z najpowszechniejszych nowotworów. Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że w 2020 roku był trzecim najczęściej diagnozowanym nowotworem - po raku piersi i płuc. Z jego powodu zmarło zaś 935 tysięcy ludzi na całym świecie.
Na podstawie:
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »