Kurkumina, czyli ekstrakt z kurkumy stosowany zwykle jako przyprawa poprawiająca smak i zmieniająca kolor potrawy, ma także właściwości prozdrowotne. Z badań wynika, że może zapobiec nowtworom układu pokarmowego, w tym nowotworowi żołądka.
Brazylijscy badacze przyjrzeli się efektom stosowania
kurkuminy i innych związków bioaktywnych i ustalili, że może ona pomóc w zapobieganiu lub zwalczaniu
raka żołądka.
Rak żołądka to piąty najczęstszy na świecie nowotwór. Co roku zapada na tę chorobę około miliona ludzi, a około 700 tysięcy umiera. Ta forma choroby jest najpowszechniejsza w krajach rozwijających się. Najczęstszą przyczyną jego powstawania jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która odpowiada za ponad 60 proc. przypadków. Poza tym najczęstszymi czynnikami choroby są: palenie papierosów, niewłaściwa dieta i
otyłość.
Autorzy przeanalizowali wyniki kilku badań, w ramach których sprawdzano działanie składników odżywczych i związków bioaktywnych, które miały potencjał zapobiegania nowotworowi żołądka i jego leczenia. Okazało się, że kurkumina, cholekalcyferol (witamina D3),
resweratrol (flawonoid o silnym działaniu przeciwutleniającym) oraz kwercetyna (również flawonoid) - mogą uchronić przed rozwojem raka żołądka, a także zwalczać tę chorobę, gdy się pojawi. Jak wyjaśniają eksperci, wspomniane substancje są naturalnymi regulatorami aktywności histonów, białek obecnych w jądrach komórek i niezbędnych dla budowy DNA.
Naukowcy odkryli, że komórki pacjentów z rakiem żołądka wykazują zmiany ekspresji białek histonowych, które wpływają na strukturę i integralność genomu. Tymczasem związki takie, jak kurkumina, cholekalcyferol, resweratrol, kwercetyna, garcyna i maślan sodu mogą wywoływać aktywację lub represję genów mających wpływ w rozwój raka żołądka, powodując przyspieszenie lub hamowanie acetylacji histonów. Szczególnie efektywna jest tu kurkumina, która może powstrzymywać namnażanie się komórek nowotworowych i powadzić do ich śmierci.
O badaniach napisano w magazynie Epigenomics:
Role of histone acetylation in gastric cancer: implications of dietetic compounds and clinical perspectives