Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy są genetycznie predysponowani do figury ciała typu „jabłko", mogą cechować się wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób serca.
![Otyłość brzuszna zwiększa ryzyko cukrzycy [© krisana - Fotolia.com] Otyłość brzuszna zwiększa ryzyko cukrzycy [© krisana - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Otylosc-brzuszna-zwieksza-ryzyko-cukrzycy_img58a4cfba9b413.jpg)
Jak wskazują badacze z Harvard Medical School, ludzie różnią się pod względem rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w organizmie - u niektórych więcej tłuszczu gromadzi się w okolicy brzucha, a u innych w biodrach i udach. Okazało się, że predyspozycje genetyczne do
otyłości brzusznej wiążą się z wyższym ryzykiem
cukrzycy typu 2 i chorobą wieńcową.
Po przeanalizowaniu sześciu badań, w których wzięło udział około 400 tysięcy ludzi, uczeni odkryli, że ludzie z określonymi genami, które predysponowały ich do wyższego wskaźnika talia -biodra - odznaczali się również wyższym stężeniem lipidów,
insuliny, glukozy i ciśnienia skurczowego, jak również wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Autorzy podkreślają, że ich wyniki oznaczają, że nie tylko nadwaga i otyłość grożą cukrzycą, ale także tkanka tłuszczowa wokół brzucha, nawet przy prawidłowej wartości BMI, może się wiązać z wyższym prawdopdobieństwem wielu chorób, w tym cukrzycy i problemów z układem sercowo-naczyniowym.
Częstotliwość występowania cukrzycy wzrasta do tego stopnia, że mówi się już o prawdziwej „epidemii". Według danych WHO liczba osób chorych na cukrzycę wzrosła ze 108 milionów w 1980 roku do 422 milionów w roku 2014. Częstość występowania cukrzycy rośnie szybciej w krajach o średnich i niskich dochodach. Choroba jest główną przyczyną ślepoty,
niewydolności nerek,
zawału serca,
udaru mózgu i amputacji kończyn dolnych. Szacuje się, że w samym 2012 roku około 1,5 miliona zgonów było bezpośrednio spowodowanych przez cukrzycę, a na kolejnych 2,2 mln wpływ miało nadmierne stężenie glukozy we krwi.
O badaniach napisano w Journal of the American Medical Association.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »