Pacjenci z cukrzycą typu 2, którzy przez sześć miesięcy przestrzegali ścisłej diety niskowęglowodanowej, doświadczali znaczącej remisji choroby, mówią medycy.
Naukowcy przyznają, że większość korzyści zmniejszyła się po 12 miesiącach, ale twierdzą, że lekarze mogliby rozważyć krótkotrwałą rygorystyczną
dietę niskowęglowodanową w leczeniu cukrzycy typu 2, aktywnie monitorując i dostosowując leki przeciwcukrzycowe w razie potrzeby.
Cukrzyca typu 2 jest coraz powszechniejszą chorobą na całym świecie, a dieta jest uznawana za istotny element jej leczenia.
Pozostaje jednak niepewność co do tego, jaki sposób odżywiania się wybrać, a poprzednie testy dały mieszane wyniki.
Teraz oceniono skuteczność i bezpieczeństwo diet niskowęglowodanowych (LCD) i diet bardzo niskowęglowodanowych (VLCD) u osób chorych
na cukrzycę typu 2 w porównaniu z dietami kontrolnymi (
głównie niskotłuszczowymi).
Dieta nieskowęglowodanowa została określona jako taka, w której mniej niż 26 proc. dziennej ilości kalorii pochodzi z węglowodanów. W przypadku diety bardzo nisko węglowodanowej 10 proc. kalorii jest z węglowodanów. Obydwa sposoby odżywiania się stosowano przez co najmniej 12 tygodni u diabetyków w wieku 47-67 lat.
Zarówno po sześciu, jak i po dwunastu miesiącach od zakończenia diety odnotowano remisję (obniżony poziom cukru we krwi po zastosowaniu leków przeciwcukrzycowych lub bez nich) i utratę masy ciała.
Jednakże większość tych korzyści zmniejszyła się po 12 miesiącach. Teraz medycy chcą sprawdzić, czy warto ciągle utrzymywać dietę niskowęglowodanową, czy może ją powtarzać co jakiś czas przez kilkanaście tygodni. Chcą też ocenić bezpieczeństwo takiego sposobu jedzenia.
- Potrzebne są przyszłe, długoterminowe, dobrze zaprojektowane testy, aby określić wpływ diety niskowęglowodanowej na trwałą utratę masy ciała i remisję cukrzycy, a także ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych - podsumowują eksperci.
Na podstawie: Short term low carbohydrate diet linked to remission of type 2 diabetes
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »