Odkryto mechanizm odpowiadający za to, że jedzenie w późnych porach jest związane z przyrostem masy ciała i cukrzycą.
Związek między czasem jedzenia, snem i
otyłością jest dobrze znany, jednak dość słabo rozumiany. Okazuje się, że nadmierne posiłki o niewłaściwej porze mogą zaburzać rytm dobowy i wywoływać zmiany w tkance tłuszczowej.
Uwalnianie energii może być mechanizmem, za pomocą którego nasze
wewnętrzne „zegary" kontrolują równowagę energetyczną. Dzień to czas, kiedy optymalne jest rozpraszanie energii w postaci ciepła.
- Dobrze wiadomo, że naruszenie
zegara biologicznego zaburza metabolizm, choć słabo to rozumiano - mówi prof. Joseph T. Bass z Northwestern University. - Kiedy zwierzęta jedzą dietę w stylu zachodnim - wysokotłuszczową i wysokowęglowodanową - wewnętrzny zegar się psuje. Jest wrażliwy na czas, w którym ludzie spożywają posiłki, a szczególnie dotyczy to tkanki tłuszczowej. Ciągle nie rozumiemy, dlaczego tak się dzieje, ale wiemy, że zwierzęta stają się otyłe i zaczynają jeść więcej, kiedy powinni spać - dodaje prof. Bass.
Zmiany w działaniu zegara wewnętrznego
W ramach badań myszy, które prowadzą nocny tryb życia, były karmione dietą wysokotłuszczową tylko w okresie nieaktywnym (jasnym) lub aktywnym (ciemnym). W ciągu tygodnia gryzonie karmione w porach naturalnego światła przybrały na wadze więcej niż te otrzymujące pokarm w nocy.
- Uznaliśmy, że myszy mogą zużywać więcej energii na jedzenie w określonych godzinach. Stąd mogą jeść taką samą ilość jedzenia o różnych porach dnia i być zdrowsze, gdy otrzymują pożywienie w czasie aktywności, w porównaniu do czasu, kiedy powinny spać - wyjaśnia Chelsea Hepler, współautorka badań.
To zwiększenie wydatków energetycznych sprawiło, że zbadano metabolizm tkanki tłuszczowej, aby sprawdzić, czy taki sam efekt wystąpił w narządzie dokrewnym. Okazało się, że tak, a myszy z genetycznie wzmocnioną termogenezą (mechanizmem uwalniania ciepła przez komórki tłuszczowe) nie przybierały na wadze i miały lepsze zdrowie.
Odkrycia mają znaczenie dla sposobu odżywiania się wszystkich ludzi, ale zwłaszcza istotne są w przypadku pacjentów wymagających szczególnej opieki, np. karmionych dojelitowo. Pacjenci ci często są karmieni w nocy, kiedy śpią i wydatkują najmniej energii. U tych pacjentów częstość występowania
cukrzycy i otyłości jest zaś bardzo wysoka.
Na podstawie: Why late-night eating leads to weight gain, diabetes
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »