Otyłe osoby, którym udało się schudnąć dzięki operacji bariatrycznej, mają o 32 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka i o 48 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu raka w porównaniu z ludźmi z otyłością, którzy nie poddali się takiemu zabiegowi.
Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na 13 form raka. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, na całym świecie 1,9 miliarda ludzi zmaga się z nadwagą, a 650 milionów jest otyłych, czyli cechują się BMI na poziomie powyżej 30.
Jak uważa dr Ali Aminian z Cleveland Clinic, chirurgia bariatryczna jest obecnie najskuteczniejszym sposobem leczenia otyłości. - Pacjenci mogą stracić od 20 do 40 proc. masy ciała po operacji i może się to utrzymywać przez dekady. Wyniki nowego badania pokazują, że im większa jest utrata masy ciała, tym niższe odnotowuje się ryzyko raka - wyjaśnia dr Aminian.
Przez ponad dekadę monitorowano kilkadziesiąt tysięcy otyłych osób, z których część poddała się zabiegowi bariatrycznemu. Jak się okazało, korzyści z operacji zyskali wszyscy, w tym zarówno kobiety, jak i mężczyźni, młodzi i starsi oraz pacjenci o różnym kolorze skóry. Co istotne, podobne antynowotworowe efekty zaobserwowano zarówno po operacji pomostowania żołądka, jak i rękawowej resekcji żołądka.
Według American Cancer Society, otyłość jest drugą, po paleniu papierosów, przyczyną
raka, której można zapobiec. Dane pokazują, że
operacja bariatryczna może być jedną z metod zapobiegania nowotworom, uważają uczeni. Poza tym, taki zabieg pomaga uchronić się przed
cukrzycą typu 2 i zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wątroby oraz poważnych powikłań sercowych.
Na podstawie: Weight Loss with Bariatric Surgery Cuts the Risk of Developing Cancer and Death from Cancer
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »