Według chińskich badaczy niewielkie ilości alkoholu mogą obniżyć poziom insuliny i zmniejszyć oporność insulinową.
Uczeni z Uniwersytetu Nankińskiego dokonali przeglądu badań, który pokazał, że osoby, które codziennie piły małe dawki alkoholu, odznaczały się niższym poziomem triglicerydów we krwi.
Umiarkowane spożycie alkoholu może chronić przed cukrzycą typu 2, uważają chińscy badacze. Równocześnie ostrzegają jednak, że większe dawki napojów wyskokowych są uznawane za czynnik ryzyka
cukrzycy.
Za umiarkowane ilości to około 20 gramów
alkoholu dziennie, czyli około 1,5 puszki piwa czy duży kieliszek wina.
Chińscy lekarze przeanalizowali badania, w których wzięło udział niemal sześćset osób. Pod uwagę wzięto różne czynniki związane z cukrzycą i stanem zdrowia, w tym zdolność kontroli cukru we krwi, poziom
insuliny,
insulinooporność, cholesterol i
triglicerydy.
W przypadku regularnego wypijania niewielkich dawek alkoholu odnotowano spadek o prawie 9 mg na decylitr (mg/dl) średniego poziomu trójglicerydów. Im więcej tych związków zaś, tym wyższe ryzyko chorób serca. Badacze dostrzegli także, że nastąpił spadek poziomu insuliny oraz oporności na insulinę.
Medycy podkreślają, żw osoby przyjmujące insulinę lub inne leki, które mogą wywoływać niski poziom cukru we krwi, muszą szczególnie ostrożnie raczyć się alkoholem. Picie trunków w przypadku diabetyków może prowadzić do niebezpiecznie niskiego poziomu cukru we krwi. Jednocześnie nie wszystkie leki na cukrzycę typu 2 tak reagują z alkoholem, przykładowo, można pić drinka, jeśli zażywa się powszechnie stosowany lek na cukrzycę typu 2 o nazwie
metformina.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »