Jedzenie fast foodu ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, dolegliwością potencjalnie zagrażającą życiu, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.
Naukowcy odkryli, że osoby z
otyĹoĹciÄ
lub cukrzycą, które przyjmują co najmniej 20 proc. dziennych kalorii z
fast foodu, mają znacznie podwyższony poziom tłuszczu w wątrobie w porównaniu do ludzi o diecie z niską ilością jedzenia tego rodzaju. Co więcej, odnotowuje się umiarkowany wzrost tłuszczu w
wÄ
trobie, gdy co najmniej jedna piąta diety obejmuje fast food.
- Zdrowa wątroba zawiera niewielką ilość tłuszczu, zwykle mniej niż 5 proc., tymczasem już umiarkowane zwiększenie ilości tłuszczu może prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby - mówi hepatolog dr Ani Kardashian. - Poważny wzrost tłuszczu w wątrobie u osób z otyłością lub
cukrzycÄ
jest szczególnie niekorzystny i wynika z tego, że wspomniane choroby zwiększają podatność na akumulację lipidów - dr Kardashian.
Jak ustalono, relatywnie niewielka ilość fast foodu bogatego w węglowodany i tłuszcze może uszkodzić wątrobę. - Jeśli ludzie jedzą jeden posiłek dziennie w restauracji typu fast food, mogą sądzić, że nie wyrządzają sobie szkody. Jeżeli jednak danie takie stanowi co najmniej jedną piątą całości dziennych kalorii, narażają swoją wątrobę na choroby - wyjaśnia dr Kardashian.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby może prowadzić do marskości lub bliznowacenia wątroby, co z kolei może wywołać raka lub niewydolność tego organu.
- Nasze ustalenia są szczególnie niepokojące, ponieważ ilość fast foodu w diecie wzrosło w ciągu ostatnich 50 lat, niezależnie od statusu społeczno-ekonomicznego. Odnotowaliśmy też znaczny wzrost liczby posiłków typu fast-food podczas pandemii COVID-19, co pewnie jest związane ze zmniejszeniem ilości restauracji z pełnym zakresem usług i rosnącymi wskaźnikami braku bezpieczeństwa żywnościowego. Obawiamy się, że liczba osób ze stłuszczoną wątrobą jeszcze się zwiększyła od czasu badania - wskazuje dr Kardashian.
Związek między stłuszczeniem wątroby i dietą zawierającą 20 proc. fast foodu utrzymywał się na stałym poziomie zarówno w populacji ogólnej, jak i u osób z otyłością lub cukrzycą, także po uwzględnieniu innych czynników, takich jak: wiek, płeć, rasa, pochodzenie etniczne, spożywanie alkoholu i aktywność fizyczna.
Na podstawie: Consumption of fast food linked to liver disease
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »