

Cukrzyca: najnowsze wiadomości - Strona 7 / 202
Diabetycy – dieta niskowęglowodanowa daje sporo korzyści
Stosujące dietę niskowęglowodanowąOsoby z cukrzycą typu 2 mogą znacznie poprawić funkcjonowanie komórek beta, co pozwala lepiej kontrolować chorobę i nawet przerwać przyjmowanie leków.

Semaglutyd – popularny lek na cukrzycę może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera
Semaglutyd to popularny lek na cukrzycę i odchudzanie. Kiedy porównano go z siedmioma innymi medykamentami przeciwukrzycowymi, odkryto że może obniżyć ryzyko choroby Alzheimera u diabetyków.

Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią
Osoby na diecie obfitującej w wysoko przetworzoną żywność, taką jak napoje gazowane, chipsy i ciastka, mogą mieć wyższe ryzyko wystąpienia problemów z pamięcią i myśleniem oraz udaru mózgu niż ludzi ograniczający ilość takich produktów w swoim jadłospisie, mówią eksperci z Amerykańskiej Akademii Neurologii.

Cukrzyca typu 2 i stan przedcukrzycowy przyspieszają starzenie się mózgu
Cukrzyca typu 2 i stan przedcukrzycowy są związane z przyspieszonym starzeniem się mózgu, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji. Dobra wiadomość jest jednak taka, że można temu przeciwdziałać poprzez zdrowy styl życia.

Sposób na ograniczenie czasu siedzenia: zachęcające do aktywności stanowiska pracy
Umożliwiające aktywność stanowiska pracy z walking pade, rowerem, stepperem i/lub biurkiem do pracy na stojąco to skuteczne strategie na skrócenie czasu spędzanego w pozycji siedzącej i poprawę funkcji poznawczych. Długotrwałe siedzenie w pracy lub w domu zaś zwiększa ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób, którym można zapobiec.

Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków
Większa ilość produktów ultraprzetworzonych - od napojów gazowanych po pakowane krakersy, niektóre płatki śniadaniowe i jogurty - jest ściśle powiązana z wyższym poziomem cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2, ostrzegają eksperci University of Texas w Austin.

System Nutri-score pomaga ocenić wartość żywieniową produktu
Choroby układu krążenia są główną przyczyną śmiertelności w Europie Zachodniej, stanowiły przyczynę jednej trzeciej zgonów w 2019 roku. Uważa się, że dieta odpowiada za około 30 proc. takich zgonów. Polityka prewencyjna związana z odżywianiem to główne wyzwanie dla zdrowia publicznego w przypadku tych chorób.

Najlepsze ćwiczenia dla diabetyków
Ustalono, jakie rodzaje ćwiczeń są najlepsze dla pacjentów z cukrzycą typu 1.

Rak wątroby – otyłość i cukrzyca sprzyjają nawrotom choroby
Wiadomo, że rak wątrobowokomórkowy, rodzaj raka wątroby związany z zakażeniami wirusem zapalenia wątroby, ma wysoki wskaźnik nawrotów po usunięciu guzów. Ostatnie postępy w terapii przeciwwirusowej zmniejszyły liczbę dotkniętych nim pacjentów, ale otyłość i cukrzyca są czynnikami w rozpowszechnieniu raka tego rodzaju. Jednak wpływ tych czynników na przeżycie pacjentów i nawrót nowotworu nie był jasny.

Wskaźnik BRI (body roundness index) a ryzyko chorób serca
Utrzymywanie się przez sześć lub więcej lat wysokiego wskaźnika BRI (Body Roundness Index), który mierzy kształt ciała i rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u osób powyżej 45. roku życia.


